Generatieregelingen
Generatieregelingen
Steeds vaker wordt in CAO-onderhandelingen gesproken over de Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers. Een van de specifieke onderdelen hiervan is de “Generatieregeling”.
De Generatieregeling geeft werkgevers en werknemers de mogelijkheid om afspraken te maken over de inzetbaarheid van oudere werknemers in combinatie met salaris en pensioenopbouw.
U kunt hierbij denken aan de mogelijkheid om een dag minder te gaan werken (van 100% naar 80%), met uw medewerker af te spreken dat u beiden de salaris teruggang voor de helft betaalt (u betaalt 10% en uw werknemer 10%) en dat de pensioenopbouw 100% wordt voortgezet. Dit is een 80-90-100 regeling. Binnen de wettelijke kaders is het mogelijk allerlei afspraken te maken. Zo zie je ook regelmatig de 60-80-100 regeling, bv. 70-70-100. Belangrijkste afspraak is dat wel minimaal 50% van een gangbare werkweek gewerkt blijft worden.
Idee achter de regeling is de oudere medewerker gedeeltelijk te ontlasten van werk maar deze medewerker wel te behouden. Door de mindere belasting zal de medewerker duurzamer inzetbaar zijn. Deze medewerker heeft vaak veel kennis en kunde.
Doordat de medewerker minder gaat werken, ontstaat er ruimte om jonge medewerkers aan te nemen. Deze jongere medewerker kan dan weer profiteren van de kennis en kunde van de oudere werknemer.
Veel werknemers denken dat een daling van het inkomen van bv. 10% bruto ook leidt tot een daling van het inkomen van 10% netto. Vaak is dit niet het geval.
Als u uw werknemers een Generatieregeling aanbiedt, laat u uw werknemers dan goed voorlichten over de mogelijkheden en consequenties. U wilt natuurlijk dat ze gaan deelnemen.
Als u geen Generatieregeling aanbiedt, maak het dan met uw werknemers bespreekbaar. Maar denk ook goed na over de consequenties voor uw organisatie als u veel oudere werknemers hebt. Want als zij allemaal willen gaan deelnemen en u vindt voorlopig geen nieuwe werknemers dan kan dit consequenties hebben. Of wat als de werktijd die de medewerker minder gaat werken, niet kan worden opgevangen binnen de afdeling. Of……..Wij helpen u daar graag bij.